Το εξωτερικό κέλυφος των μπουφάν της Klim είναι πάντα εμποτισμένο με DWR (ανθεκτική απωθητική ουσία νερού), η οποία είναι μια ουσία που προστίθεται στα υφάσματα στο εργοστάσιο για να τα κάνει ανθεκτικά στη βροχή (υδρόφοβα).

Τα ανθεκτικά απωθητικά νερού (DWR) χρησιμοποιούνται από την Klim πάντα σε συνδυασμό με την αδιάβροχη και διαπνέοντα μεμβράνη Gore-Tex, για να αποφευχθεί ο κορεσμός με νερό του εξωτερικού στρώματος του υφάσματος. Αυτός ο κορεσμός, που ονομάζεται «διαβροχή», μπορεί να μειώσει τη διαπνοή του ενδύματος (μεταφορά υγρασίας μέσω της μεμβράνης που αναπνέει) και να αφήσει το νερό μέσα. Καθώς η DWR εξασθενεί την πάροδο του χρόνου, η επανάληψη της θεραπείας συνιστάται όταν είναι απαραίτητο.

Η επίστρωση DWR αποτρέπει το πρόσωπο του υφάσματος να γίνει υγρό και έτσι να μειωθεί η διαπνοή. Ωστόσο, η DWR δεν είναι υπεύθυνη για την αδιαβροχοποίηση του μπουφάν. Αυτό είναι μια κοινή παρανόηση, έτσι ώστε όταν το ύφασμα γίνεται μούσκεμα λόγω απουσίας του DWR, δεν υπάρχει διαπνοή και ο ιδρώτας του χρήστη θα δημιουργήσει συμπύκνωση μέσα στο σακάκι. Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι το σακάκι είχε διαρροή όταν φυσικά αυτή δεν υπάρχει.
Τη δουλειά της αδιαβροχοποίησης στα προϊόντα της Klim την κάνει η χρήση της μεμβράνης Gore-Tex, το οποίο εφευρέθηκε το 1969 και διαθέτει την ικανότητα να απωθεί νερό σε υγρή μορφή, ενώ επιτρέπει στους υδρατμούς να περάσουν από μέσα του, καθιστώντας το ένα ελαφρύ, αδιάβροχο αλλά διαπνέων ύφασμα κατάλληλο για χρήση παντός καιρού.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο πελάτης μετά από 2-3 πλυσίματα σε πλυντήριο του μπουφάν του, βίωσε την παραπάνω αίσθηση υγρασίας λόγω της μειωμένης απόδοσης του DWR το οποίο είχε σχεδόν ολοκληρωτικά αφαιρεθεί από το ύφασμα. Για να του δείξουμε ότι η αδιαβροχοποίηση λόγο χρήσης Gore-Tex είναι εντελώς άσχετη με την οπτική εικόνα του μουσκεμένου ρούχου και την αίσθηση υγρασίας η οποίες οφείλονται στην έλλειψη DWR από το ρούχο, κάναμε το πιο απλό των πειραμάτων … το καταβρέξαμε με πολύ νερό, μέχρι να μουσκέψει εμφανισιακά όλη η εξωτερική επιφάνεια και στη συνέχεια ελέγξαμε για υγρασία εσωτερικά. Φυσικά η εσωτερική μπλούζα ήταν τελείως στεγνή.
Μετά ακολουθήθηκε μια εφαρμογή DWR με το ReviveX Spray και το μπουφάν έγινε σαν καινούργιο !!

 

* Η Most Wanted Warehouse συνιστά χρήση του σπρέι ReviveX (ReviveX 5oz Spray - DWR Treatment) για εκ νέου εφαρμογή DWR
Gear Aid

Join the Most Wanted newsletter!

Μη-έγκυρο email!